Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke olie Ford Galaxy 1.6 Ecoboost 2012

Vraag gesteld door H. Postma op 13 oktober 2021

Ik heb een Ford Galaxy WA6 1.6 EcoBoost (benzine) uit 2012 en deze gekocht in Duitsland en is toen door de Ford dealer onderhouden. Toen ik de auto kreeg was deze volgens het oliekaartje gevuld met 5W20 en heb toen een aantal flesjes Castrol Magnatec 5W20 gekocht om bij te vullen.

Nu wil ik de olie laten vervangen en wil daarbij de olie leveren: Castrol Magnatec, maar zie dat volgens het boekje er 5W30 in zou moeten. Als ik daadwerkelijk de olie laat vervangen door 5W30, heb ik volgens mij niets meer aan mijn 5W20.

Volgens de Ford garage gebruiken ze bij voorkeur 5W30, maar 5W20 zou ook kunnen (wegens gematigd klimaat).

Mijn vragen:
1. Is het nu juist verstandig om de olie te laten vervangen door Castrol Magnatec 5W30, of juist bij Castrol Magnatec 5W20 te blijven?

2. En als ik daadwerkelijk overstap op Castrol Magnatec 5W30, zou ik dan nog kunnen bijvullen met Castrol Magnatec 5W20, of kan ik dan beter deze flesjes wegdoen?

Merk: Ford
Type: Galaxy
Bouwjaar: 2012
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 1.6 EcoBoost

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw auto is destijds aangeschaft met op het smeerkaartje de vermelding van 5W20 als toegepaste olie. Bij de aanstaande verversbeurt vraagt u of het verstandig is de aangeschafte Castrol olie te gebruiken óf 5w30 waar de dealer een lichte voorkeur voor heeft.

Beide viscositeiten kunnen in ieder geval. Dat kan ik wel bevestigen. En inderdaad wordt 5W20 wat meer gerelateerd aan het rijden in een gematigd klimaat. Wanneer ik kijk naar de productinfo van Castrol wordt de genoemde 5W20 als een alternatieve aanbeveling genoemd. Ik zie om die reden dan ook geen bezwaar om uw voorraad 5W20 door uw garage te laten gebruiken. Het kan én het mag en feitelijk heeft Nederland ook een gematigd klimaat.

Overigens zie ik in dit geval geen bezwaar een met 5W30 afgevulde motor aan te vullen met 5W20 bij een te laag niveau. Andersom ook niet. Dit zijn oliespecificaties die bij deze auto horen.