Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke bandenmaat voor winterbanden óf all-seasons

Vraag gesteld door L. Goncalves Neto op 17 oktober 2021

Ik heb een mercedes C180 CGI 2010 benzine, op dit moment zitten er zomerbanden onder Pilot 4 225-45-17 94W. Ik neem dus aan dat de maat van mijn aluminium velg 17 inch is.
Ik las ergens dat als je er winterbanden(16") onder zet dat het voertuig beter bestuurbaarder is in de winter? En een bijkomend voordeel is dat de banden iets goedkoper in aanschaf zijn?
Nu wil ik winter banden of 4 seizoenbanden onder laten zetten, mijn vraag is:
- kan ik op mijn 17 inch aluminiumvelgen een winterband van 16 inch er onder laten monteren/zetten? bijv 205-55-16
- is dat voor winter en 4 seizoen banden het zelfde?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de genoemde alternatieve bandenmaat geschikt is voor uw Mercedes en of all-seasonbanden volstaan of beter winterbanden.

Bij de keuze van winterbanden wordt er vaak gekozen voor een extra set velgen met een kleinere maat. Daardoor komen er ook automatisch wat smallere banden onder te liggen en levert dat méér grip op wanneer het glad of nat is. Een brede band heeft immers alleen meer grip op een droge en schone ondergrond.

De maat 205/55/16 was destijds een standaard maatvoering en kan dus onder uw auto. Uiteraard wel op 16'' velgen en lukt dat niet om deze op de huidige 17'' velgen te krijgen. Dan is vervolgens de vraag of u kunt volstaan met all-seasonbanden óf toch beter winterbanden. Het laatste heeft de voorkeur. Wanneer je gedurende het hele jaar de beste bandenkeuze wilt maken, dan is een set zomer- en winterbanden de beste optie. Wil je géén tussentijdse bandenwissel, dan is een all-season een goed alternatief om daar het gehele jaar op te rijden. Maar zeker bij winterse neerslag wint een winterband het toch nog altijd nadrukkelijk van een all-seasonband.

Dus kiest u voor een set 16'' velgen met 205/55/16 winterbanden, dan maakt u naar mijn mening de beste keuze om uw voertuig óók in de winter optimaal bestuurbaar te houden. Zie ook onze winterbanden tests.