Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Veilige zitpositie t.o.v. de airbag

Vraag gesteld door H. Lagerwaard op 30 september 2021

Met de regelmaat zie ik chauffeurs achter het stuur zitten die heel erg dichtbij het stuur zitten: de bestuurdersstoel is dan ook ver naar voren geschoven waardoor het stuur bijna tegen het stuur zit. Ik heb het zelfs in lesauto’s gezien.

Ik vraag me af of, indien iemand zo erg dicht bij het stuur zit, of bij een ongeval de airbag nog wel de functie heeft waarvoor deze bedoeld is. Mij is verteld dat ik op redelijke afstand moet zitten (armen bijna gestrekt) zodat de airbag mij kan opvangen bij een ongeval, bij iemand die te dichtbij zit zou hij/zij geen of weinig nut ervaren van de airbag. Is dit misschien getest? Zijn hier gegevens van bekend? Ik verneem het graag van u.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U ziet vaak mensen die naar uw mening té dicht op het stuur zitten en u vraagt zich af of de airbag dan wel naar behoren kan functioneren.

Een airbag werkt het beste als je rechtop in je stoel zit en uiteraard een gordel draagt. Dus een goede zitpositie is feitelijk de basis, met name ook om de pedalen goed te kunnen bedienen. Een juiste afstelling van de hoofdsteunen wordt óók ten onrechte nog weleens overgeslagen. De juiste stand van het stuurwiel is wanneer je je polsen kunt leggen bovenop het stuur met gestrekte armen. Eenmaal met de handen op de juiste stuurpositie zullen de armen dan licht gebogen zijn. Gelukkig kent de moderne auto vele stuur- en stoelinstellingen zodat nagenoeg iedereen wel de gewenste zithouding moet kunnen realiseren voor een comfortabele én veilige rit.

Maar u merkt terecht op dat niet iedereen daar voldoende rekening mee houdt. Misschien enerzijds onwetendheid maar een rijschool instructeur moet daar uiteraard wel alert op zijn. Een goede zitpositie hoort feitelijk bij de rijopleiding. Maar ondanks de vele stuur- en stoelstanden zal de airbag gewoon zijn werk doen. Ook wanneer een klein iemand genoodzaakt is dicht op het stuur te zitten. Maar uiteraard óók voor die persoon in de juiste zitpositie. Dus zit je goed, dan zit je safe. Zit je onnodig té dicht op het stuur, dan kan de airbag je onnodig verwonden aan armen of polsen. Natuurlijk zal de uitklappende airbag ander ingrijpend letsel weten te voorkomen, maar om geen ongewenst bijkomend kwetsuur op te lopen is een goed afgestemde zithouding méér dan wenselijk.