Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stank uit voorruit ventilatie

Vraag gesteld door op 25 september 2021

Ik heb al een tijdje een muffe lucht in de auto, nou heb ik interieur laten reinigen, ozon behandeling, airco bijvullen en reinigen, interieur filter vervangen maar nog steeds heb ik die muffe lucht een beetje. Deze ruik ik alleen als de blowers alleen op de voorruit staan.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U ruikt een muffe lucht in de auto als de ventilatie van de auto op de voorruit is gericht. In eerste instantie denk ik aan de instelling 'recirculatie'. In deze stand komt er geen buitenlucht in de auto maar wordt de lucht in de auto gerecirculeerd. Dat is prettig als de lucht plaatselijk sterk vervuild is, zoals in een tunnel of bij andere plaatselijke luchtverontreiniging, maar in deze stand wordt de lucht in de auto ook niet ververst. De recirculatiestand kan dus slechts tijdelijk gebruikt worden en is niet bedoeld voor permanent gebruik. Het zuurstofgehalte in de cabine zal naar beneden gaan en er kan bij langdurig gebruik ook een muffe lucht ontstaan.

Als de instellingen van het ventilatiesysteem wel goed staan, dan kan een onwelriekende geur ook veroorzaakt worden door iets van buitenaf. Vervuiling door iets wat niet in het ventilatiesysteem hoort. Soms is de oorzaak heel basaal: een stoffelijk overschot van een diertje, rottende plantaardige vervuiling of een vastzittende klep. En in een eerder soortgelijk geval van stank in de auto bleek de oorzaak een vergeten verpakte kant-en-klaarmaaltijd die onder de passagiersstoel lag en uiteindelijk was opengeknapt. Het kan dus uit onverwachte hoek komen.