Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Speciale banden voor een plug-in Prius?

Vraag gesteld door J. Thole op 2 oktober 2021

Zoals u in het onderwerp ziet wil ik graag advies over nieuwe banden voor mijn auto.
Ik heb begrepen dat deze speciaal voor de Toyota Prius geschikt moeten zijn.

Merk: Toyoya
Type: Prius Plug-in Hybrid
Bouwjaar: 2015
Brandstof: benzine-stroom
Motorvermogen: 73KW 1800cc
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Er zijn geen speciale eisen aan de banden voor (plug-in) hybride auto's. Net als bij andere auto's moeten loadindex (li) en speedindex (si) goed zijn.

Voor uw auto is - volgens onze gegevens - de bandenmaat 195/65R15 91 H voorgeschreven. 91 is hier de loadindex, die geeft het draagvermogen aan. H de snelheidsindex, die geeft de maximale snelheid van de band aan. Voor winterbanden zou zelfs een categorie lager ook kunnen, dan wordt het T.

De dealer kan banden leveren met AO-markering: dat zijn merkspecifieke banden. Dat zijn speciale uitvoeringen die op bestelling van de autofabrikant gemaakt worden voor de 1e montage. Zo kan een autofabrikant bepaalde eigenschappen die hij wenst van een band iets laten uitlichten (bijvoorbeeld zuiniger). Daarnaast kan hij hiermee een verdergaande afstemming tussen auto en band bereiken.

Wat we vaak zien is dat merkspecifieke banden niet meer worden doorontwikkeld. Ze zijn éénmaal ontwikkeld op speciale bestelling en daarna stopt het. Normale banden worden gedurende hun levensduur vaak nog doorontwikkeld.

Omdat onbekend is welke eigenschappen precies zijn uitgelicht (en in welk belang) kunnen we merkspecifieke banden niet aan- of afraden. Het prijsverschil is er wel, en een band hoeft niet merkspecifiek te zijn om goed en veilig te zijn.