Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Snelladen in Duitsland

Vraag gesteld door P. Briedé op 10 oktober 2021

Wat zijn de laadkosten per kw snelladen in Duitsland?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat de laadkosten voor snelladen zijn in Duitsland.

Het verschilt enorm per aanbieder en wat voor laadpas er gebruikt wordt. Uw vraag is hierom niet eenvoudig te beantwoorden.

De ANWB maakt zich hard voor inzichtelijke prijzen voor het laden. Dit is waarom de tarieven bij gebruik van de ANWB Laadpas in NL overal gelijk zijn. Ook in het buitenland kost opladen met de ANWB Laadpas een vast tarief. Op dit moment is dit tarief gelijk aan het tarief in Nederland, vanaf volgend jaar komt er een vast tarief dat verschilt per land.

Voor snelladen werkt het net even anders. Hier bepaalt de aanbieder het tarief, bijvoorbeeld Fastned of Ionity. Op anwb.nl (onder veel gestelde vragen) staat een overzicht van alle buitenlandse aanbieders waar de ANWB Laadpas werkt. Voor een reis naar het buitenland met een elektrische auto adviseert de ANWB om meerdere laadpassen mee te nemen. Behalve de laadpas van de ANWB kan bijvoorbeeld die van Plugsurfing een goede keus zijn. Die biedt een complementair laadnetwerk en heeft ook geen maandelijkse kosten. Voor specifieke landen kan het slim zijn om vooraf wat onderzoek te doen en een lokale laadpas te bestellen. In Duitsland is dat bijvoorbeeld de laadpas van Maingau. Door die ook mee te nemen kan een (bescheiden) besparing gerealiseerd worden.