Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoudskosten en reparaties t.o.v. de waarde van de auto

Vraag gesteld door P. Koster op 15 oktober 2021

Voor mijn volgende onderhoudsbeurt zijn remschijven, remklauwen en distributieriem aan de orde volgens mijn garage. Ik heb dan ongeveer 184.000km gereden met mijn Skoda. Is mijn auto de kosten van deze reparaties waard? Ik rij nu ongeveer 5000km per jaar

Merk: Skoda
Type: Fabia greenline
Bouwjaar: 2011
Brandstof: Diesel
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Skoda Fabia is van 2011 en u vraagt of dit groot onderhoud wel in verhouding is met de waarde van de auto.

Wanneer ik naar de huidige inruilwaarde kijk dan kom ik uit op ongeveer 1.800 euro. Maar uitgaande van een auto die ook technisch in orde is. Ik weet niet wat de kosten zijn maar een onderhoudsbeurt met een nieuwe distributie en genoemde remdelen zal vermoedelijk de inruilwaarde wel overstijgen. Op zich hoeft dat niet altijd bezwaarlijk te zijn wanneer je vervolgens weer jaren vooruit kunt, met voorlopig weer gemiddelde en normale onderhoudskosten.

Er speelt echter nog een andere belangrijke factor mee; uw jaarkilometrage. Met 5.000 km gemiddeld is dieselgebruik voor u flink aan de prijs. Vergelijk ik dat met een overeenkomstige Fabia op benzine, dan zou u daar per gereden kilometer ruim 20 cent goedkoper mee kunnen rijden. Op jaarbasis zo'n 1.000 euro verschil maakt het op dit moment wel het overwegen waard om afscheid te nemen van uw huidige Fabia. De overstap naar benzine is feitelijk al onvermijdelijk en is dit hét moment om die stap te maken. Enerzijds vanwege toch de fikse investering die u moet doen in uw huidige auto, en anderzijds dat u hele dure diesel kilometers draait met uw auto. U zou de reparatiekosten beter kunnen inzetten voor de aanschaf van een andere auto op benzine, waar u onderaan de streep met 5.000 km op jaarbasis ook duidelijk goedkoper mee uit bent.