Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olieverbruik Peugeot 2008 Allure 1.2.

Vraag gesteld door A. van Ooyen op 18 oktober 2021

Mijn auto verbruikt nu een halve liter olie op 1000 km. Mijn garage zegt dat dit acceptabel verbruik is. Het olieverbruik is begonnen bij een km stand van 80.000 km. Daarvoor was er geen probleem.

Merk: Peugeot
Type: 2008 Allure 1.2
Bouwjaar: 2015
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 110
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Peugeot uit 2015 met 80.000 km heeft een olieverbruik van 1 liter op 2000 km. Uw dealer meldt dat dit een acceptabel verbruik is.

Vermoedelijk betreft het hier de 1.2 PureTech motor die niet helemaal vrij is van gebreken. Een hoog olieverbruik is er één van maar wordt door uw dealer wel erg makkelijk afgedaan als acceptabel. In principe is er bij elke motor sprake van wat olieverbruik. Er zijn echter motoren die bovengemiddeld veel verbruiken waarbij tussentijds peilen noodzakelijk is. In ieder geval meldt de fabrikant altijd in de handleiding iets over de frequentie van oliepeilen. Peugeot meldt daar het volgende over:


                                                                          

 

 

Een olieverbruik van 1 liter op 2000 km is wat mij betreft duidelijk een gebrek dat moet worden opgelost. Misschien helpt het wanneer u uw dealer wijst op de instructie omtrent peilen (elke 5000 km) en dat op basis daarvan een verbruik van 1 liter olie op 2000 kilometer een indicatie is dat dit niet conform is. In uw geval zou ééns per 5000 km peilen steeds 2,5 liter olieverlies laten zien. Op basis van het fabrieksconform peiladvies is het draaiend gedeelte dan echt wel serieus in gevaar bij 2,5 liter onder peil. 

U kunt een beroep doen op non-conformiteit. U heeft recht op een auto die de eigenschappen bezit die er u normaal gesproken van mag verwachten, ongeacht het verstrijken van de fabrieksgarantie. U zou met mijn bovenstaande betoog nogmaals kunnen proberen de dealer op andere gedachten te brengen.

Voor verder stappen adviseer ik u ook ons Stappenplan klachten na aankoop te raadplegen.