Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet het leeggewicht van een auto altijd hoger zijn dan het gewicht van de caravan?

Vraag gesteld door M. Hulst op 25 september 2021

Mijn vraag is: moet het ledige gewicht van een auto altijd zwaarder zijn dan de te trekken caravan?

Ik wil een Nissan Quasqai kopen die 1500 kg kan trekken maar het ledige gewicht is 1290 Kg (mag mijn caravan op het kenteken dan totaal maar 1290 kg zijn? Dit terwijl mijn caravan tot 1500 kg beladen mag worden?
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of het leeggewicht van een auto altijd hoger moet zijn dan het werkelijke gewicht van de caravan. Dat is geen wettelijke eis, maar over de gewichtsverdeling van een auto-caravancombinatie hebben wij wel een veiligheidsadvies.

Omwille van de stabiliteit van de combinatie en het in bedwang kunnen houden van een slingerende combinatie is het van belang dat de beladen auto zwaarder is dan de beladen caravan. De caravan zou (daadwerkelijk beladen gewicht) niet meer moeten wegen dan 75% van dat van de beladen auto.

In dit voorbeeld kom ik bij een beladen caravan van 1500 kg op een advies van een beladen auto van 2000 kg. Nogmaals is dit een advies. De wetgever staat dus in dit geval toe om een aanhanger te trekken die zwaarder weegt dan de auto, maar zo'n combinatie zou ik moeten benoemen als risicovol. Misschien belaadt u de caravan niet tot 1500 kg en kan de meeste en vooral zware bagage in de auto mee. Dat wordt wat passen en meten maar wellicht kunt u de 75% met deze combinatie nog halen of in het minst gunstige geval nog redelijk benaderen.