Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lucht van rotte eieren uit een Lexus

Vraag gesteld door A. Berns op 28 september 2021

Na hoog toerental van Lexus GS 300 bj.2006 ruik ik rotte eierenlucht

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw auto ruikt soms naar rotte eieren. Het betreft hier een Lexus GS 300 uit 2006.

Katalysator 

Dat kan afkomstig zijn van de katalysator die mogelijk niet goed meer functioneert. De typische lucht van rotte eieren, oftewel waterstofsulfide (H2S) kan te ruiken zijn wanneer de katalysator mogelijk defect is. Nader onderzoek is wel noodzakelijk om dat te achterhalen.

Overladen accu

Een rotte eierenlucht zou óók kunnen komen wanneer een accu overladen wordt of lek is. De zwaveldampen die dan vrijkomen zijn vergelijkbaar met de geur van rotte eieren. Belangrijk is om in zo'n geval de laadstroom van de dynamo te laten meten en de accu op lekkage te controleren.

Remmen

Wanneer er een rem blijft aanlopen kan er ook een bepaalde geur vrijkomen. Wat samenstelling betreft anders dan in de twee bovengenoemde gevallen maar zou mogelijk ook best een overeenkomstige geur kunnen hebben. Een aanlopend wiel valt redelijk makkelijk te herkennen wanneer het wiel na een rit warm of zelfs heet aanvoelt.

Wanneer de geur met name buiten en achter de auto opgemerkt wordt is de katalysator verdacht. Komt de geur meer van de voorzijde en wellicht ook via de ventilatieroosters, dan is de accu meer verdacht. Misschien dat het een incident is maar merkt u het bij een volgende rit wéér op is inderdaad nader onderzoek op korte termijn gewenst.