Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Levensduur CVT

Vraag gesteld door op 20 oktober 2021

Ik heb een Toyota Avensis uit 2009 met 2,0 moter en een CVT transmissie. De auto heeft 225.000 km op de teller staan waarvan 15 tot 20% met caravan. De auto rijdt nog prettig en ik wil er nog meerdere jaren mee doorrijden.  Ik rij ongeveer 20.000 km/jaar waarvan 4.000 km met een caravan van 1.500 kg. Is bekent hoeveel kilometers de CVT mee kan gaan voordat de duwband etc. versleten is en de CVT zou vervangen moeten worden. Kunt u ook nog aangeven wat een eventuele vervanging van de CVT kost.

Merk: Toyota
Type: Avensis
Bouwjaar: 2009
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 152

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat de te verwachten levensduur van uw CVT is.

De levensduur van een CVT is enorm afhankelijk van de omstandigheden tijdens het gebruik. Het is dus eigenlijk onmogelijk om op afstand een voorspelling te doen hoe lang u nog van uw auto/versnellingsbak kunt genieten. In alle redelijkheid denk ik dat 200.000 km een minimaal te verwachten levensduur zal zijn. Aangezien deze stand al ruim gepasseerd is zouden er nu bijkomende kosten kunnen ontstaan.

Wilt u uw transmissie extra verwennen dan is het mogelijk deze te laten flushen. Dit bedrijf is tevens een specialist op het gebied van automatische transmissies. Wellicht kan dit bedrijf aan de hand van de kwaliteit de oude olie en door een aantal controles uit te voeren een uitspraak doen over de huidige staat van de versnellingsbak.

Indien de automaat klachten gaat vertonen is een revisie eigenlijk een veel betere oplossing dan vervangen. Vervangen is onbetaalbaar (ik denk minimaal €7000,-), vandaar dat revisie door een specialist een goed alternatief is. U kunt het best bij het desbetreffende bedrijf een offerte vragen maar rekent u op een bedrag van zeker enkele duizenden euro’s.