Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppeling gehuurde camper na 2.500 km versleten

Vraag gesteld door op 15 oktober 2021

Ik heb voor onze vakantie een camper gehuurd uit 2009 (diesel, handgeschakeld). Via goboony, een website tussen particulieren.
Onderweg hebben we helaas pech gekregen in Italië. De verhuurder wil ons nu aansprakelijk stellen voor de schade maar ik heb niet het gevoel dat wij iets fout hebben gedaan. Ik zou graag advies willen over het probleem.

In Italië is door een monteur gekeken, de koppelingsplaat is versleten/beschadigd, vandaar dat de versnellingsbak niet meer werkte. Bij nader onderzoek blijkt er ook erg veel speling op het vliegwiel van de versnellingsbak te zitten, deze is ook vervangen.
De verhuurder geeft aan dat de koppelingsplaat vlak voor ons vertrek nog is vervangen en deze dus niet versleten kan zijn. Zijn eigen monteur en hijzelf geven aan dat dit door ons rijgedrag moet komen en wij dus verantwoordelijk zijn. Maar zijn eigen monteur heeft natuurlijk ook een belang bij de schuld bij ons.
Nu zit het zo dat wij met 2 kleine kinderen op reis zijn, normaal hebben gereden, veelal op cruisecontrol en niks geks hebben gedaan. Dus ik ben het hiermee niet eens. Het enige dat ik kan bedenken is dat we een paar keer flink hebben geslipt met de voorbanden (voorwielaandrijving) op een gravelweg die omhoog loopt. Hierbij valt op te merken dat het profiel op de banden ook echt minimaal is (1.9mm, gemeten in Italië) dit is het enige moment waarbij ik kan bedenken dat de motor/versnelling hard heeft moeten werken.

Concreet mijn vraag:
- is het mogelijk nadat wij ongeveer 2500km te hebben gereden een vrijwel nieuwe koppelingsplaat kapot rijden?
-kan het defect van de koppelingsplaat te maken hebben met de speling op het vliegwiel en kunnen wij die speling dan veroorzaakt hebben tijdens onze rit? Of valt dit onder normale slijtage, en kunnen wij hier dus niks aan doen?(camper heeft 130000km gelopen)
-kan de slijtage van de banden ten grondslag liggen aan de problemen in de versnellingsbak?

NB ik heb alle onderdelen meegenomen naar NL.
Ik zou graag en onafhankelijk advies willen tot ik tot betaling over ga.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De gehuurde camper blijkt na 2.500 km gebruik een versleten koppeling én vliegwiel te hebben. De verhuurder beweert dat vlak voor vertrek de koppeling is vervangen en u voor de kosten opdraait.

In theorie zou je een koppelingsplaat binnen 2.500 km best versleten kunnen krijgen maar op een geforceerde manier. Dus echt doelbewust defect maken. In ieder geval kan dat niet ontstaan door 'n paar keer wegrijden met slippende wielen met gebrek aan grip. Wanneer er gedurende die 2.500 km sprake is geweest van normaal gebruik, zou een vlak voor vertrek gemonteerde nieuwe koppelingsplaat niet versleten kunnen zijn.

Speling op het vliegwiel is een slijtageproces maar doet het frictiemateriaal van de koppelingsplaat niet sneller slijten. Wanneer een koppelingsplaat versleten is wordt eigenlijk nagenoeg altijd het tweemassavliegwiel mee vervangen. Dat is in ieder geval wel altijd een aanbeveling. Om de simpele reden dat óók daaraan dan een gevorderde slijtage zal zijn. Dus wanneer volgens de eigenaar voor vertrek er een nieuwe koppeling in is gegaan, past het in de lijn der verwachting dat het vliegwiel dan ook vervangen is. Het zou uiteraard kunnen dat deze tóch is blijven zitten, maar met 130.000 km op de teller wel al met een zekere gebruikersslijtage.

De slijtage van de banden zie ik hier los van. Uiteraard is 1,9 mm erg mager maar wettelijk nog net voldoende. Dat u minder grip heeft ervaren lijkt me heel logisch, maar als oorzaak van de koppelingsproblemen zie ik dat niet.

Ik weet niet hoe het allemaal contractueel geregeld is. Dus of het aan de verhuurder is om aan te tonen dat de berijder hiervoor verantwoordelijk is of dat de bewijslast juist bij de huurder ligt. U zou de onderdelen vermoedelijk kunnen laten beoordelen door Dekra als onafhankelijke partij. Maar misschien moet u daarbij ook de factuur toevoegen van de verhuurder waaruit blijkt dát en wannéér de koppeling is vervangen en met welke onderdelen. Dan zou Dekra kunnen kijken of het aannemelijk is dat dit ook allemaal recent is vervangen. Want dat is inderdaad wel 'n beetje twijfelachtig.