Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppeling blijft hangen Ford B-Max

Vraag gesteld door op 1 oktober 2021

Ik kan vaker in de 1e 2e en achteruit de pook niet uit de versnelling krijgen, hij komt niet vrij, dan trekt hij ook gewoon door. De koppeling pendaal is dan bijna beneden heeft geen weerstand. Als ik de motor dan uitzet en nog eens de koppeling intrap dan werkt het weer.Dit komt een paar keer per week voor. De garage meent de compressor bij het koppeling pendaal of in de versnellingsbak? Uw mening graag. Het prijsverschil is n.m.l enorm.

Merk: ford
Type: B.Max
Bouwjaar: 2013
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 125 PK

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Het koppelingspedaal van uw Ford B-Max mist zo nu en dan pedaaldruk waardoor u de pook niet meer uit de versnelling krijgt.

Verschillende Ford modellen kunnen koppeling gerelateerde problemen hebben met o.a. ook een pedaal die blijft hangen. Een beetje vergelijkbaar met uw situatie, hoewel de B-Max niet in het rijtje van verdachte modellen staat. Maar er zijn toch wel opvallende gelijkenissen en bestaat er zelfs voor bepaalde modellen een terugroepactie. Het euvel zou dan richting de drukgroep wijzen die zelfs kan scheuren.

Een diagnose op afstand is altijd erg lastig. Maar u meldt dat met de motor uit de koppeling het meteen weer zonder klachten doet. Het gebrek is dus wel gerelateerd aan een op dat moment draaiende motor, en zou je in alle redelijkheid de koppelingscilinder niet als verdacht kunnen beschouwen. En eerlijk gezegd zie ik de versnellingsbak zélf ook niet als de bron van dit probleem wanneer het koppelingspedaal geen druk heeft. Mijn conclusie op afstand is dat de koppeling zélf nader bekeken moet worden. De demontage van de versnellingsbak is dan onvermijdelijk om toegang te krijgen tot de volledige koppeling. Daar zou dan iets zichtbaar moeten zijn aan bijvoorbeeld de drukgroep of druklager waardoor de boel soms blijft hangen.

Ik weet niet of de betreffende garage ook een Ford dealer is maar daar moet het euvel toch het snelst herkend worden. Met name vanwege de toch wel redelijk vaak voorkomende én min of meer overeenkomstige koppelingsproblemen van verschillende modellen. Mijn voorstel is dat de garage/dealer nogmaals gericht nader onderzoek doet, om te voorkomen dat er onderdelen vervangen worden die uitstekend functioneren. Spreek ook af dat de garage vervangen onderdelen nog even bewaart zodat u ze in geval van een geschil kunt laten beoordelen door een onafhankelijke derde.