Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik de wegenbelasting stopzetten als ik met mijn camper in het buitenland ben?

Vraag gesteld door D. van Harn op 17 oktober 2021

Volgend jaar is het mijn plan om ca. 7 maanden met de auto door Europa en Azië te gaan rijden. De wegenbelasting die ik nu betaal om in Nederland te mogen rijden zou dan tijdelijk kunnen worden opgeschorst. Ben ik verplicht in het buitenland, vanwege een auto met Nederlands kenteken, daar wegenbelasting te betalen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de wegenbelasting oftewel motorrijtuigenbelasting. Dat is een houderschapsbelasting, dus gebonden aan het bezit van een voertuig. De mrb stopt als u het kenteken laat schorsen, maar een geschorst voertuig mag ook niet gebruikt worden (en geparkeerd worden) op de openbare weg. En dat is inclusief de openbare weg in het buitenland.

U bent van plan de kampeerauto te gebruiken dus schorsen is geen optie. Bij gebruik van een voertuig horen ook de normale bijkomende kosten zoals mrb. Dat u met de kampeerauto in het buitenland verblijft geeft geen fiscale privileges of uitzonderingen ten opzichte van iemand die zijn kampeerauto alleen binnen Nederland gebruikt.