Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hyundai I30 1.6 GDI sterk genoeg voor 1000 kg beladen caravan?

Vraag gesteld door A. Stolk op 19 oktober 2021

Wij willen graag kijken naar een caravan. Wij hebben een Hyundai i30 1.6 GDI met 135 pk en 164nm koppel. Wat voor type caravan zou bij deze auto passen? Wij willen ook naar landen als Oostenrijk en Italië kunnen rijden. Zelf zat ik te denken aan een caravan met een leeggewicht van 825kg ongv. De vraag concreet is, kun je met een caravan die 1000kg is incl belading, veilig de gebruikelijke bergwegen berijden? We gaan sowieso geen afgelegen/extreme bergpassen berijden. We willen echter wel gewoon de toegankelijke campings kunnen bereiken.

Merk: Hyundai
Type: i30
Bouwjaar: 2012
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 135

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft de genoemde auto al in bezit maar overweegt de aanschaf van een beladen caravan van rond de 1000 kg. U vraagt of óók gebruikelijke bergwegen dan haalbaar zijn.

Met 99 kW motorvermogen en 164 Nm koppel bij 4.850 toeren is het onderstaande feitelijk het oordeel omtrent deze combinatie. De overall score is ''redelijk tot goed''. Ook in een bergachtige omgevingen zijn de normale en toegankelijke hellingen gerust te bedwingen. Het maximale koppel ligt wel vrij hoog in toeren, en moet u daar de meeste trekkracht zoeken, wanneer dat met name op hellingen wenselijk is. Maar wat mij betreft een geschikte combinatie voor het beoogde doel én veilig vanwege de goede gewichtsverhouding tussen beladen auto en caravan.