Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe ver mag ondeelbare lading uitsteken op aanhanger

Vraag gesteld door T. Stuiveling op 13 oktober 2021

Mag ik een (ondeelbare lading) rol zonnescherm van 5,5 meter lengte vervoeren op een eenassige aanhanger achter mijn auto?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U wenst een 5,5 m lang zonnescherm te vervoeren op een eenassige aanhanger en is uw vraag of dat toegestaan is.

Even voor het begrip ondeelbare lading de formele wettelijke definitie daarvan: lading die ten behoeve van het vervoer over de weg niet in twee of meer ladingen kan worden gesplitst zonder dat zulks overmatige kosten of risico van schade meebrengt.

Wanneer niet op andere wijze op het voertuig of samenstel van voertuigen, of voor zover niet binnen de afmetingen van het voertuig of samenstel van voertuigen, kan worden geladen, bij het vervoer van in de lengte ondeelbare lading: de uitsteek van de lading niet meer dan 0,5 maal de lengte van het voertuig mag bedragen met een maximum van 5,00 meter vanaf het hart van de achteras

Dit alles vindt u terug in de laatste versie van de Regeling Voertuigen. 

Steekt deze lading meer dan 1 meter uit, dan moet de lading voorzien zijn van een markeringsbord. De markering moet bestaan uit een vierkant bord, voorzien van parallel lopende diagonale strepen die afwisselend wit en fluorescerend of retroreflecterend rood zijn, en een breedte hebben van niet minder dan 7 cm en niet meer dan 10 cm. Overigens ben ik er vanuit gegaan dat de betreffende lading niet zijdelings uitsteekt dus uitsluitend achterwaarts. De lading mag overigens nooit aan de voorzijde van de aanhanger uitsteken.