Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Drie verschillende banden onder de auto toegestaan?

Vraag gesteld door S. Beccaro op 18 oktober 2021

Op mijn leaseauto (van de zaak) heb ik momenteel 3 verschillende merken met verschillend loopvlakpatroon. Dit na het wisselen naar winterbanden. Het bandenbedrijf zegt dat dit een gevolg is van het moeten mixen van banden, omdat de leasetermijn nog maar enkele maanden bedraagt. Volgens mij is dit niet toegestaan. Kunt u mij adviseren hoe te handelen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Onder uw auto liggen op initiatief van de eigenaar (een leasemaatschappij) uit kostenoverweging drie verschillende merken banden met elk een ander loopvlak.

Dat is toegestaan. In de wet staat wel dat de bandenmaat op één as hetzelfde moet zijn, en dat radiaalbanden niet mogen worden gebruikt in combinatie met diagonaalbanden. Diagonaalbanden komen bij hedendaagse auto's echter niet meer voor. 

Met vier goed geteste nieuwe banden heb je de meeste veiligheid, maar een combinatie van verschillende banden is dus niet verboden en ook niet direct gevaarlijk. U mag wel verwachten dat de banden alle vier van dezelfde seizoens-soort zijn (zomer, all season, winter) en dat ze uiteraard aan de APK-regelgeving voldoen.