Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Defect wiellager Toyota Yaris te snel?

Vraag gesteld door op 26 september 2021

Ik heb een Toyota yaris hybride bouwjaar mei 2018. Ik heb met deze auto 36.000 km gereden. Nu blijkt dat het wiellager links achter stuk is en moet worden vervangen. Is het normaal dat een wiellager na zo weinig km’s al moet worden vervangen? Ondanks dat de auto net een half jaar uit de garantie is ben ik van mening dat Toyota hier niet de kwaliteit heeft geleverd die ik had mogen verwachten.

Merk: Toyota
Type: Yaris hybride
Bouwjaar: 2018
Brandstof: Hybride
Motorvermogen: 1500

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Toyota Yaris Hybrid is net drie jaar oud maar blijkt een defect achterwiellager te hebben.

En deel ik uw mening dat u een langere levensduur had mogen verwachten. Ruwweg het vijfvoudige aan kilometers en is de conclusie dat de levensduur non-conform is. Gezien de reputatie van Toyota ook best een verrassend defect en verwacht ik, gezien óók de coulante houding van deze fabrikant, dat ondanks de verstreken garantietermijn dit tóch kosteloos gerepareerd gaat worden. Tegenwoordig heeft Toyota de garantie termijn naar 5 jaar opgetrokken en is feitelijk ook een bevestiging dat ruim drie jaar veel te kort is voor een dergelijke levensduur. Dit is niet te wijten aan een normale gebruikersslijtage. Ik hoop dat uw dealer dat ook in alle redelijkheid en billijkheid erkent en u een passend voorstel biedt.

Zie eventueel aanvullend ons Stappenplan klachten na aankoop.

 

Reacties:

J. Metselaar

Auteur - 25 mei 2023

Is inmiddels ook perfect gebeurd door Louwman Purmerend.

J. Metselaar

Auteur - 24 mei 2023
ik heb het zelfde zelfde probleem  met  de Toyota yaris hybride bouwjaar sept 2018.
na 42.000 kilometers ik vind het wel heel snel dat het vervangen moet wordenik ga het ook aanvechten bij louwman.

Jos

ANWB Expert - 24 mei 2023

Gezien de leeftijd en kilometrage inderdaad een té vroeg defect. Uiteraard is een wiellager aan slijtage onderhevig maar vervanging bij 42.000 km zie ik meer als een lager die niet aan een te verwachten levensduur weet te voldoen. Maar Toyota meldt gelukkig inmiddels: ''We geven op iedere Toyota tot 10 jaar garantie, tot maar liefst 200.000 kilometer*. Of u nu de eerste eigenaar bent of de derde, u krijgt nu tot 10 jaar garantie zolang uw auto bij Toyota in onderhoud is. Na elke onderhoudsbeurt wordt er voor een jaar garantie afgegeven, totdat uw auto 10 jaar is! Iedereen is welkom bij de Toyota dealer. Kom langs voor onderhoud en verzeker uzelf ook van deze garantie''.

Dus wanneer uw auto trouw in onderhoud is bij de dealer, zou u gerust aanspraak moeten kunnen maken op kosteloos herstel. Het gaat hier immers niet om regulier onderhoud en een te verwachten gebruikersslijtage. Hier is sprake van een defect die naar verwachting als garantie gehonoreerd moet worden.