Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravantrekker

Vraag gesteld door op 28 september 2021

Als ik trekkracht van een auto met 135 PK motor, bijv. KIA SPORTAGE 1.6 GDI, kenteken ***, wil berekenen met de rekenmodule caravantrekker en ik kies voor 'maximaal passend caravensegment aanbevolen voor geselecteerde auto', is de uitkomst 'Segment 6: Middenklasse Caravan'.
Als ik zelf deze categorie selecteer, is de uitkomst: 'Het rijden met de opgegeven combinatie wordt afgeraden'.
Hoe kan dat?

Merk: Kia
Type: Sportage
Bouwjaar: 2012
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 135

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

U heeft een vraag over de caravantrekker.

Als u kiest voor "maximaal passend caravansegment" zoekt u het antwoord op de vraag, ik heb een auto, welke caravan past hier maximaal bij. De auto wordt nu als uitgangspunt genomen en er wordt een advies op maat gemaakt inclusief aangepaste belading van de auto en caravan.

Als u aangeeft dat u een caravan uit segment 6 heeft wordt de caravan als uitgangspunt genomen. In feite zoekt u nu het antwoord op de vraag, ik heb een (deze) caravan, welke auto past daar bij. Nu wordt, bijvoorbeeld ook voor de belading, de caravan als uitgangspunt genomen. Dan kan het voorkomen dat de caravan uitnodigt tot wat zwaarder beladen waarmee de caravan plus belading zwaarder wordt dan wat de auto mag trekken.
Dat is in dit voorbeeld het geval en daarom staat er een waarschuwing; pas de belading van de caravan zo aan dat de maximale aanhangwagenmassa van de auto niet overschreden wordt. Uitgaande van de - voor de auto - te zwaar beladen caravan staat er nu "het rijden met de opgegeven combinatie wordt afgeraden". Deze formulering of waarschuwing zal in een toekomstige versie anders worden vormgegeven.