Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto geschikt voor benzine 91 octaan

Vraag gesteld door op 1 oktober 2021

Ik overweeg een auto in Duitsland te kopen en te importeren en te gebruiken in Nederland.

Regelmatig worden auto's in Duitsland aangeboden die geschikt zijn voor RON 91 benzine. Dit zijn vaak zogenaamde re-import auto's (bijvoorbeeld op autoscout24). Kan ik in deze auto's ook de in Nederland gebruikelijke benzine RON 95 E 10 gebruiken? Zo ja, heeft dit consequenties voor het verbruik, d.w.z. is dit hoger? Of zal er toch sprake zijn van een hogere gebruiksslijtage van de motor? Of is het geheel probleemloos?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Er worden u auto's aangeboden vanuit Duitsland die geschikt zijn voor benzine met 91 octaan. U vraagt of het bezwaarlijk is daar E10 benzine in te gooien met 95 octaan.

Feitelijk zijn de betreffende auto's geschikt voor benzine met tenminste 91 octaan. Dus méér mag altijd zonder bezwaar. Een hoger octaangetal zoals 95 of 98 zal de auto een fractie betere prestaties geven en een iets beter rendement. Verder zijn er geen consequenties voor de motor wat betreft slijtage of andere nadelige bijwerkingen. Die zijn er dus niet.

Met een auto geschikt voor 91 octaan mag u dus gerust E5 en E10 benzine. Check wel of de bewuste auto geschikt is voor E10 vanwege de hoeveelheid bio-ethanol.