Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ABS storing

Vraag gesteld door A. van Bekkum op 11 oktober 2021

Ik had storing op me wiellager achter nu heb ik die vervangen en storing blijft. Is laatst wel paar keer weg geweest maar nu blijft die. Weten jullie wat het kan zijn?

Merk: Opel
Type: Astra h
Bouwjaar: 2005
Brandstof: Benz
Motorvermogen: 105

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw auto heeft een ABS storing en u bent op zoek naar de oorzaak.

Op afstand is het niet mogelijk een 100% sluitende diagnose te stellen, wel kan ik u een aantal aanwijzingen geven. Wanneer er een storing aanwezig is in het ABS-systeem zal er een algemeen ABS lampje gaan branden, uiteraard is er dan diagnoseapparatuur noodzakelijk om de te zien welke storing er is opgeslagen.

Indien er een storing aanwezig is bij een van de achterwielen kan het lager de oorzaak zijn maar het is ook mogelijk dat de sensor of de bedrading niet is orde is. Nu het lager vervangen is lijkt dit de oorzaak niet meer te kunnen zijn (er van uit gaande dat er de vervanging goed heeft plaatsgevonden).

Het meest waarschijnlijk is dat er een beschadiging is van de sensor of de bedrading tussen de sensor en de ABS-regeleenheid. Het beste kan de monteur de stekker op de regeleenheid los nemen en controleren op de twee aansluitingen van de desbetreffende ABS-sensor. Wanneer het wiel rond draait moet hier een sinusvorm gemeten worden. Indien deze niet aanwezig is kan men hetzelfde proberen op de sensor zelf en zo de onderbreking lokaliseren. Komen de signalen overeen met de opgegeven waardes dan moet de bedrading eens flink bewogen worden om uit te sluiten dat hier een (tijdelijke) breuk aanwezig is.