Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanpassen aan rolstoel vervoer

Vraag gesteld door op 9 oktober 2021

Mijn zoon heeft een (zwaar) gehandicapt kind. Tot nu toe zat ze in een (aangepaste) stoel in de auto (Volvo XC90), maar het kind is nu 9 jaar en zal binnenkort met haar eigen rolstoel in de auto mee gaan. Volgens mijn zoon zijn er maar een paar modellen die goedgekeurd worden voor gehandicaptenvervoer. Zijn meestal auto's als VW Caddy e.d. Nu is hij in de gelegenheid om een meer luxe auto te kunnen rijden en zou graag een ander model rijden. Ik heb bv. de Lancia Voyager gezien, die wordt in het buitenland ook vaak omgebouwd t.b.v. gehandicaptenvervoer. Mijn vraag is nu: weet u misschien of je zelf een model uit kan kiezen en deze laten ombouwen voor gehandicaptenvervoer of moet je per se kiezen uit een aantal modellen. M.a.w.: is er vrijheid tot het kiezen van een model?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of het mogelijk is om elke auto aan ta passen voor het transport van een rolstoel.

Veel meer auto’s zijn aan te passen, maar natuurlijk is de ene auto meer geschikt dan de andere. Vanwege de vloer en achteras constructie zijn auto’s als de VW Caddy, Renault Kangoo en Fiat Doblò uitermate geschikt. En hoe vaker een bepaalde aanpassing aan een auto uitgevoerd is hoe betaalbaarder het wordt.

Regelgeving

Ik zou u aanraden om contact op te nemen met Auto Aanpassers Nederland. Hier weten ze alles van de regelgeving en mogelijkheid die exact per aanpassing geldt. Een goed overzicht van welke auto’s er voornamelijk aangepast worden kunt u zien op de occasionsite van een bedrijf dat veel aanpassingen doet: Occasions | Bierman.