Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

2 óf 4 nieuwe banden BMW X3

Vraag gesteld door M. van Harn op 10 oktober 2021

Van onze BMW X3 uit 2013 zijn de voorbanden wat scheef afgesleten. Ik wil de auto uit laten lijnen en de voorbanden vervangen. De achter banden hebben nog 4,5 mm profiel, het zijn allemaal 4 seizoen banden van Bridge Stone kan dat of moeten ze altijd alle 4 vervangen worden

Merk: BMW
Type: X3
Bouwjaar: 2013
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 245

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bent aan twee nieuwe voorbanden toe bij uw voor- en achterwiel aangedreven BMW. U vraagt zich af of de 4,5 mm achterbanden dan óók vervangen moeten worden of dat u kunt volstaan met slechts twee nieuwe exemplaren.

Wanneer ik de handleiding van uw auto raadpleeg kom ik bij het vrij uitgebreide hoofdstuk ‘’wielen en banden’’ géén opmerkingen tegen omtrent een maximaal verschil in profieldiepte tussen de banden op de voor- en achteras. Wellicht kunt u ook nog uw eigen handleiding erop naslaan, maar het lijkt voor de aandrijflijn niet bezwaarlijk wanneer u kiest voor twee nieuwe exemplaren en u de achterbanden verder op rijdt.

Ik wil nog wel aanvullend aangeven dat er een voorkeur uitgaat naar de beste banden achter. De motivatie is dat de achterkant van de auto dan minder snel uitbreekt. Bij een achterwielslip valt immers de auto moeilijk in het gareel te houden, terwijl bij een voorwielslip ‘’gas los’’ al heel snel afdoende is. Dus vandaar die voorkeur, mits uiteraard de bandenmaat rondom gelijk is. BMW past op de voor- en achteras nog weleens verschillende maatvoeringen toe. Maar zoals gezegd kom ik in mijn zoektocht, zowel in de handleiding als in andere bronnen, niets tegen waaruit blijkt dat u nu noodzakelijk 4 stuks nieuwe banden moet aanschaffen.