Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Valt kapotte EGR onder wettelijke garantie?

Vraag gesteld door T. Pascal op 8 september 2021

Is een kapotte EGR in een Tiguan van 2012 met 107.000 km een normaal en acceptabel mankement? Zo niet; kunnen we hier verkoper (2e hands/autobedrijf) op aan spreken? (aankoop 2019) Software-update 2017

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De EGR klep van uw VW Tiguan is defect. De auto komt uit 2012 en heeft 107.000 km gereden. Uw vraag is of u een beroep kunt doen op non-conformiteit. 

Non-conformiteit

Er is sprake van non-conformiteit als je kunt aantonen dat het product niet de eigenschappen heeft die je op grond van de overeenkomst mag verwachten. In dat geval kan je herstel of vervanging eisen. 

Normaal onderhoud

Bij een kilometerstand van 107.000 en leeftijd van 10 à 11 jaar valt het defect onder redelijk normaal onderhoud. In dat geval kun je geen beroep doen op non-conformiteit. De EGR klep kan defect raken afhankelijk van het gebruik. Bij het nieuwe rijden blijft het toerental vaak onder de 2000 toeren waardoor er eerder vervuiling op kan treden. 

Conclusie

Een beroep op non-conformiteit zal niet slagen. U heeft de auto altijd in onderhoud bij de dealer waar u de auto ook heeft aangeschaft. Misschien kan de dealer nog iets voor u doen, vanwege de goede relatie. U kunt dit echter niet afdwingen.