Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekhaakmodule

Vraag gesteld door J. al Sadawi op 18 september 2021

Ik heb een trekhaak op mijn Opel Corsa D uit 2011. Zodra ik een aanhanger aansluit dan werkt alle verlichting, behalve de linker remlicht. Deze gaat aan en na 1 seconde weer uit. Het linker remlicht van de auto zelf gaat ook uit. De verlichting van de aanhanger zijn 20w gloeilampjes, zodra ik daar een lagere wattage van 5w of 10w in draai, blijft die wel branden.

Het leek mij alleen raar dat alleen bij remmen het linker lampje uit gaat, maar bij stadslichten die wel blijft branden.

Iemand enig idee?
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af hoe het kan dat de remlichten een storing hebben wanneer een aanhanger is aangesloten.

Uw klachtomschrijving doet denken aan een sluitingsdetectie. Dat wil zeggen dat de auto de lampjes niet meer voedt zodra er een kostsluiting geconstateerd wordt. Weet u of er bij het aansluiten van de kabelset tbv de trekhaak gebruik gemaakt is van een trekhaakmodule? Deze module voorkomt dat er een hogere stroom loopt door de originele bedrading op het moment dat er een aanhanger/fietsendrager gemonteerd is.

Indien men geen module heeft gemonteerd maar de bedrading direct op de originele bedrading heeft aangesloten herkent de regeleenheid een hoge stroom en ziet dit aan voor een kortsluiting. De oplossing is dus het gebruik van een trekhaakmodule die dit soort fouten voorkomt.