Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Storing in elektrische aansluiting trekhaak

Vraag gesteld door op 7 september 2021

Als ik de stroomaansluiting gebruik bij de trekhaak dan valt me 2 zaken op.
1. ik moet de richtingaanwijzerhendel 2x gebruiken voor dat hij knippert. 2. Als de motor uit staat dan loopt na vrij korte tijd de accu leeg. Ook als de stekker niet meer gebruikt wordt. Als de stroom er af is geweest(door accupool los te halen of opnieuw opstarten bij lege accu) is het probleem verdwenen. Ik heb dit nu een keer bij onze caravan gehad en bij onze anwb fietsendrager.(probleem lijkt dus aan de auto zelf te zitten) Wat zou het kunnen zijn en hoe kan ik dit het best oplossen?

 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een probleem met de stroomaansluiting van de trekhaak. Het algemene advies is om de voeding voor de koelkast over het contact te laten lopen. Dan voorkom je leegloop als de auto niet op het contact staat. Het is wel ​erg vreemd dat het probleem zich ook blijft voordoen na het afkoppelen van de stekker, en dat het ook alleen weg gaat na het losnemen van de accu. Dan is het waarschijnlijk dat er een defect zit in de trekhaakmodule die die voedingen schakelt voor de verlichting van de aanhanger of fietsendrager. 

Op deze website kunt u bij 'montagehandleiding' zien waar de module bij welke auto zit. Een beetje handige doe-het-zelver kan het doosje wel los nemen. U kunt aan het doosje voelen of deze warm is (wat het stroomverbruik verklaart) of kijken of het stroomverbruik weg is na losnemen van het kastje. Als het doosje de boosdoener is kunt u deze ook zelf vervangen.

U schrijft ook dat u de hendel van de richtingaanwijzer twee keer moet bedienen voordat de lampjes knipperen. Dat zal alleen de eerste keer nodig zijn na het aansluiten van een aanhanger/fietsendrager. De regeleenheid moet zien dat hij vanaf dat moment ook de aanhangermodule moet schakelen. Het is dus normaal als het alleen de eerste keer na aansluiten nodig is. Moet het altijd 2x dan is er wel iets geks aan de hand. Dan zult u toch terug moeten naar het bedrijf dat de module en bekabeling heeft aangelegd.