Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ruitensproeier voor defect

Vraag gesteld door J. Evers op 6 september 2021

Bij mijn c3 uit 2006 doet de ruiten sproeier (voor)het niet achterruit wel alles werkt verder normaal zekeringen zijn oké zitten er soms 2 pompjes?
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw ruitensproeier voor werkt niet maar achter nog wel en u vraagt zich af hoe dat mogelijk is.

Vrijwel alle auto’s, zo ook de C3, hebben slechts 1 pompje. Dit pompje draait links of rechts en zo spuit hij voor of achter. Het kan heel goed zijn dat er een defect aanwezig is in dit pompje waardoor hij nog maar een kant kan besproeien.

Verstopping

Echter er zijn ook andere mogelijke oorzaken zo kan er een verstopping zitten in het slangetje welke vanaf het pompje naar de sproeiers loopt. Dit kunt u zelf misschien controleren door onder de kap dit slangetje los te nemen en te controleren of er wel water uit komt indien u op dat moment de sproeier bedient.

Elektrisch defect

Het is ook mogelijk dat er een defect is in de aansturing van het pompje. Met andere woorden; komt er wel spanning op het pompje wanneer de schakelaar bediend wordt? Dit is lastig te controleren aangezien het pompje op een slecht bereikbare plaats gemonteerd is.

Ik zou u dus adviseren op zoek te gaan naar het slangetje en controleren of hier wel sproeiervloeistof uit komt wanneer u deze los neemt. Is dit niet succesvol, bent u aangewezen op de garage om te controleren wat nu de oorzaak is van de storing.