Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reservewiel aanschaffen

Vraag gesteld door op 15 september 2021

Betreft: Toyota Yaris Hybride 1.5 okt. 2017. Banden 175/65/15. Is er voor deze auto een reservewiel te koop i.p.v. geleverde reparatieset.
Indien mogelijk, wat zij attentiepunten alsmede richtprijs incl. krik en moersleutel.
Bij voorbaat dank, A.A. Muller-Lierens
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af of u een reservewiel kunt aanschaffen voor uw Yaris.

U heeft de keuze tussen 2 mogelijkheden: een thuiskomer of een volwaardig reservewiel. Een thuiskomer is een noodwiel welke een stukje kleiner is en hierdoor alleen geschikt is voor tijdelijk gebruik. Tevens is er een maximale snelheid voorgeschreven van 80 KM/U. De thuiskomer past waarschijnlijk wel onder het tapijt in uw auto en neemt zodoende geen extra ruimte in. In 2017 stond een thuiskomer op de accessoirelijst van de Yaris voor €479,- inclusief gereedschapset.

Een volwaardig reservewiel heeft dezelfde bandenmaat als de andere 4 banden van uw auto en is zodoende geschikt om er langdurig op te rijden. Ik verwacht echter niet dat het volwaardige wiel in de plek onder het tapijt in de kofferbak past, dus de kans is groot dat het wiel een andere plek in de auto krijgt. De kosten van een volwaardig wiel inclusief band zullen rond de €200,- liggen. Dan moet er nog wel een krik en een wielsleutel bijgekocht worden. Ik zou u altijd een kruissleutel aanraden omdat u hiermee genoeg kracht kunt zetten om zelf het wiel te kunnen wisselen.

Wanneer u een volwaardig wiel aanschaft probeer deze dan altijd vooraf. De velg moet passen en mag natuurlijk nergens tegenaan lopen.

Bij reizen naar het buitenland raden we altijd aan om een reservewiel mee te nemen: Neem altijd een reservewiel mee, in Nederland kan de Wegenwacht vaak zijn universele noodwiel monteren.