Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vergelijking Autokosten EV versus PHEV

Vraag gesteld door B. Goudswaard op 5 september 2021

Ik overweeg een andere auto te gaan kopen. Nu wil ik graag een advies, wat past beter bij mijn gebruikswijze? Een stekker hybride of een full electric?
Ik rijd ca. 10000 km/jr en daar zijn redelijk veel korte ritten bij, vooral in het dorp of in de nabije omgeving. Maar ook voldoende ritten op de snelweg ik denk zo ongeveer 50/50.
Voor een full-e auto denk ik dan aan een eigen laadconsole (vtg) met stroom uit eigen zonnepanelen. zonnepanelen
Het zou fijn zijn om een kostenberekening te zien voor beide opties.

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

Via onze Autokostentool kunt u de de gewenste kostenberekeningen maken en vergelijken. In stap 4 van de tool ziet u het overzicht. Onderaan kunt u daar op "Toon basisgegevens:"  klikken en dan ziet u op basis van welke gegevens en met welke basiswaarden wij gerekend hebben. Indien nodig kunt u de de berekening dan zelf aanpassen.

Wij rekenen voor EV's bijvoorbeeld met een gemiddelde mix van thuisladen (60% a € 0,23), openbaar laden (30% a € 0,41) en snelladen (10% a € 0,60). Hiermee komen we aan een gemiddelde prijs van € 0,32 / kWh voor de berekening. U kunt dit aanpassen op basis van uw eigen mix en uw eigen tarieven. Zeker met zonnepanelen kunt u vermoedelijk tegen een lager (gemiddeld) tarief laden.

Voor meer informatie over laadpalen kunt u kijken op onze website. Hier kunt u ook een kostenopgaaf aanvragen zodat u deze kosten indien gewenst ook in uw berekening kunt meenemen.