Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieusticker Spanje Frankrijk België oldtimer

Vraag gesteld door J. van Stapele op 31 augustus 2021

Hoe zit het met de Belgische Franse Duitse en Spaanse milieustickers voor mijn 40 jaar oude Vw lt28 camper op lpg En onder welke emissie valt de wagen dit ivm de navigatie die daar om vraagt.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of u met uw 43 jaar oude auto op LPG binnen de Europese milieuzones vrij toegang heeft. Vrij toegang heeft u niet, maar het is na wat voorbereiding wel mogelijk om met deze auto in de milieuzones te rijden.  

België

Als u niet van plan bent om in België steden te bezoeken (lees milieuzones in te rijden), dan hoeft u de auto niet te laten registreren. De ring rond Antwerpen en Brussel valt buiten de zones, dus als doorreisland hoef u voor België geen voorbereidingen te treffen. Het kan echter geen kwaad om de auto toch te laten registreren, mocht u ongepland toch de stad in willen of moeten.

Brussel: Voor voertuigen ouder dan dertig jaar, voertuigen aangepast voor gehandicapten, voertuigen op waterstof of elektriciteit, en campers kan een ontheffing worden aangevraagd. Registratie is kosteloos en geldt voor 3 jaar. Zie voor een compleet overzicht van uitzonderingen en informatie over het aanvragen van een ontheffing. Houd er rekening mee dat de behandeling van een aanvraag enkele maanden kan duren.
Antwerpen: u kunt een tijdelijke toelating kopen. 

Gent: Koop een dagpas (€ 35) op stad.gent/nl/mobiliteit-openbare-werken/lage-emissiezone/toelating-lez-dagpas. Dat mag 8 keer per jaar per kenteken. Deze dagpas is alleen geldig in Gent. Of vraag een tijdelijke toelating aan via stad.gent/nl/mobiliteit-openbare-werken/lage-emissiezone/een-tijdelijke-toelating-kopen.

Duitsland

Oude voertuigen met een Duits historisch kenteken hoeven geen milieusticker te hebben. Oldtimers met een buitenlands kenteken zijn ook vrijgesteld. Naar Duitse maatstaven is er sprake van een oldtimer vanaf 30 jaar. Leg bij het parkeren in een milieuzone een kopie van het kentekenbewijs en bij voorkeur een FIVA Identity Card duidelijk zichtbaar achter de voorruit. Informatie over de FIVA Identity Card is te vinden op de website van Fehac.

Frankrijk

Voor Frankrijk moet u een paarse sticker hebben om in de milieuzones te mogen rijden. Dit geldt voor voertuigen op LPG, ongeacht het bouwjaar. Bij het aanvragen van de sticker is het bouwjaar een probleem. Uw auto is van vóór 1997 en daardoor loopt u vast met het aanvragen van de sticker. Het advies is dan ook om te kiezen voor de brandstofsoort LPG (dat spreekt voor zich), maar te kiezen voor een bouwjaar van ná 1997. Dit advies is in overeenstemming met het advies van de betreffende Franse instantie.
Voor het aanvragen van de paarse sticker, zie ons stappenplan bestelprocedure.  U kunt daar ook meer informatie vinden over de milieuzones in Frankrijk.

Spanje

Wie over een Deense, Duitse, Franse of Oostenrijkse milieusticker beschikt, kan deze ook in Spanje gebruiken. Op sede.dgt.gob.es/es/vehiculos/distintivo-ambiental/equivalencia-distintivo-ambiental-ue.shtml is te zien welke buitenlandse stickers met welke Spaanse overeenstemmen.