Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Led strips en APK

Vraag gesteld door L. Bansidhar op 31 augustus 2021

Mijn auto is voorzien van led strips langs de onderkant voor aan de koplampen. Het led licht is niet storend geen fel licht dat paars of fel groen is.

De keurmeester moest het eerst loskoppelen om door de APK keuring heen te komen....Ik moest extra geld voor deze handeling betalen ? Terwijl het ieder jaar gewoon door de keuring heen kwam . Is er recent een nieuwe wet doorgevoerd? Ik heb zelf nazoek werk gedaan maar niets gevonden? RDW zegt dat het niet hoeft maar Kwikfit zegt van wel?
Ik vind het maar raar...ter plekke zelf  regels gemaakt? Is snel wat extra geld in het laatje???

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw auto heeft after-market led strips onder de koplampen. Volgens de APK-keurmeester is dat achteraf aangebrachte verlichting die niet is toegestaan. Hij heeft de verlichting moeten loskoppelen om de auto APK-gekeurd te krijgen. Het is niet meer dan reëel dat er voor extra werk kosten in rekening worden gebracht.

Over dagrijlichten is regelgeving. Deze moet altijd branden als de motor draait maar mag niet tegelijk branden met het dimlicht, of in ieder geval niet met dezelfde lichtsterkte. Kennelijk durfde de APK-keurmeester een goedkeuring niet aan, ook met de kans op een steekproef door de RDW in het achterhoofd. 

Er is bij een APK altijd de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen de uitslag van de keuring. Dat kan zowel bij goed- of afkeur. Dat kan alleen als de auto na de keuring het terrein van de garage niet heeft verlaten. Een controleur van de RDW komt de auto dan opnieuw keuren.