Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kosten onderhoudsbeurt inruilauto

Vraag gesteld door op 16 september 2021

Mijn huidige auto is eind deze maand toe aan een Long-life onderhoudsservice, incl. bougies en interieurfilter.
Naar verwachting zo'n €500.
Ik heb enige maanden geleden een nieuwe auto besteld bij een BMW dealer en deze zou deze maand worden geleverd; echter heb ik hier nog geen bericht van ontvangen.
Mijn vraag is of het onderhoud aan mijn in te ruilen auto voor mijn rekening is.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw nieuwe auto zou binnenkort geleverd moeten gaan worden maar intussen is uw inruilauto wel aan een onderhoudsbeurt toe. U vraagt voor wie die kosten dan zijn.

Pas vanaf moment van levering gaat het risico over op de verkrijger (de garagist). Oftewel; als u in de auto blijft rijden dan blijft het risico van het inruilvoertuig voor u, dat geldt ook voor het noodzakelijke onderhoud of gebreken. Ontstaat er in de tussentijd schade of een gebrek aan het inruilvoertuig, dan bent u daarvoor ook aansprakelijk.

Maar het moment van levering lijkt toch wel heel erg aanstaande en lijkt het me heel logisch dat u dat met de dealer even bespreekt. Wanneer uw nieuwe BMW binnen een maand definitief voor u klaar staat lijkt het mij niet onoverkomelijk dat de voorgeschreven beurt dan niet wordt uitgevoerd. U kunt ook aangeven dat het moment van aanschaf, levering én inruil ook gebaseerd is om de laatste beurt niet meer voor uw portemonnee te laten zijn. Ik denk dat dit van uw kant een prima te motiveren beweegreden is geweest. En enkele weken uitstel van onderhoud lijkt me autotechnisch gezien echt niet bezwaarlijk. Maar informeer bij de dealer wanneer uw auto voor aflevering klaar staat, maar vermeld dan óók meteen dat wanneer die planning niet gehaald wordt, u niet alsnog de onderhoudsbeurt voor uw rekening gaat nemen. Ik verwacht niet dat uw dealer dat heel bezwaarlijk gaat vinden.