Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan mijn auto deze caravan trekken?

Vraag gesteld door op 7 september 2021

Ik heb een skoda octavia 1.6 diesel die volgens de papieren maximaal 1500 kg mag trekken. Ik overweeg om een caravan te kopen die onbeladen 1140 kg weegt en maximaal beladen 1500 kg mag wegen. Is dit verantwoord om te doen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over bovenstaande auto-caravancombinatie. Het is een flinke caravan voor deze Octavia en als we uitgaan van een gemiddelde belading van de caravan tot een totaal van 1425 kg, dan is de massaverhouding van auto-caravan te hoog. Veiligheidshalve hanteren wij het advies om het werkelijke gewicht van de beladen caravan niet hoger te laten zijn dan 75% van het werkelijke gewicht van de beladen auto. Als u dat kan oplossen door de caravan zo licht mogelijk te houden, en zoveel mogelijk van de zware spullen in de auto te stoppen, dan kunt u wel onder de 75% uitkomen. In dat geval is het een verantwoorde combinatie.

De 1.6 TDI levert met deze caravan aan de haak redelijke prestaties. Op een helling van 13% is vanuit stilstand nog goed weg te rijden. Optrekken, invoegen en inhalen gaat redelijk. Er is goed met het verkeer mee te komen maar u zult soms ook moeten anticiperen op het verkeer en op de schakelmomenten. De motor mag in gevallen waarin maximale prestaties nodig zijn gewoon toeren draaien, dat is beter dan bij een te laag toerental de motor vol belasten (vol gas). De combinatie mag bestuurd worden met rijbewijs B.

Meer informatie vindt u in onze applicatie Caravantrekker op anwb.nl.