Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Jonge occasion gekocht: mag de dealer het hele pakket in rekening brengen?

Vraag gesteld door op 16 september 2021

Ik heb een Demo auto gekocht bij Mercedes voor €45000. Er is 6 maanden in gereden door een Mercedes medewerker en mag deze auto 1 oktober in ontvangst nemen. Toen ik akkoord was met de koop vroeg de verkoper mij of ik geinteresseerd was in het Gomes Upgrade Pakket. "Kies voor het Gomes Upgrade Pakket en uw auto krijgt voor aflevering de nieuwste software update, navigatie update (indien aanwezig), mercedes ME adapter (indien aanwezig), onderhoudsbeurt volgens fabrieksschema, APK minimaal 12 maanden, volle tank brandstof, reconditionering binnen- en buitenzijde. Dit pakket kost slechts € 795,- inclusief BTW." Omdat het een vrijwel nieuwe auto betreft heb ik niks aan updates die overigens toch al gratis zijn het eerste jaar en APK is ook niet nodig. Het enige wat ik wil is dat ik de auto schoon krijg en hier begint het spelletje van Mercedes. Als ik het pakket niet afneem gooien ze hem alleen door de wasstraat zeggen ze. Enkel een schone auto is niet mogelijk, dan moet ik alles afnemen. Het gaat hier om een auto van €45000. Mag dit zomaar? Het reconditioneren hebben ze gespecificeerd als poetsen binnen en buiten. Zijn dit niet verkapte afleverkosten?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een koopovereenkomst gesloten voor levering van een jong gebruikte auto, een demo Merecdes-Benz van ruim een half jaar oud. Voor wat betreft de aflevering wordt u voor de keus gesteld om het optionele upgrade pakket af te nemen zoals omschreven.

Dat bent u niet verplicht af te nemen dus het zijn geen verkapte afleveringskosten. Maar over de aflevering van de auto is er er kennelijk nog geen overeenkomst. De daler wil de auto alleen gereconditioneerd (dus van binnen en buiten gepoetst) afleveren als u het hele pakket afneemt. U wilt de auto wel graag gereconditioneerd geleverd krijgen maar niet de andere delen van het pakket afnemen. Dat is inderdaad iets om met de dealer te bespreken, omdat u het kennelijk niet eens bent over de aflevering van de auto. Een reconditionering kan overigens prima achteraf worden uitgevoerd door een poetsbedrijf. Als u dat liever bij aflevering van de auto had gehad dan is er de deal wellicht te snel beklonken. Dat was een punt geweest vóórdat u de handtekening heeft gezet. Nu heeft u de keus: of wel het pakket of geen pakket. Blijkbaar en helaas is er geen 'customized' aflevering mogelijk bij deze Mercedes-dealer.