Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een CVO een verplicht document?

Vraag gesteld door A. Maarschalkerweerd op 11 september 2021

Is dit certificaat naast het kentekenbewijs verplicht om te bezitten? En noodzakelijk te overleggen bij een eigendomsoverdracht van de auto?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het Certificaat Van Overeenstemming (CVO) verplicht bij het kentekenbewijs hoort te zitten en mee gaat bij een eigendomsoverdracht.

Een CVO(Certificaat Van Overeenstemming) of COC (Certificate Of Conformity) verklaring is feitelijk de typegoedkeuring van de betreffende auto. Simpel gezegd het 'geboortebewijs' en eenmaal CVO gehomologeerd voor de EU houdt in dat je het voertuig overal in de EU kunt registreren. Dit document laat o.a. identificatiegegevens zien zoals merk en type voertuig maar ook het betreffende goedkeurnummer, VIN-nummer, maar ook kenmerken als afmetingen en gewichten, emissies, geluidsproductie en brandstofverbruik volgens de EU-normen.

Een dergelijk document wordt nooit bij het gebruikelijke kenteken geleverd maar kan je aanvragen bij de voertuigfabrikant of importeur. Dat is in de regel niet kosteloos maar hoeft zeker niet bij de auto aanwezig te zijn in geval van een eigendomsoverdracht. Dat is eigenlijk nooit het geval. Voor de overdracht heb je feitelijk van de verkoper alleen het volgende nodig;
- het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) en de tenaamstellingscode of 
- het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het Overschrijvingsbewijs