Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geluid na onderhoudsbeurt en nieuwe multiriem

Vraag gesteld door op 23 september 2021

Sinds een kleine onderhoudsbeurt en het vervangen van de multiriem door een Bovag garage maakt mijn auto bij het starten met koude motor een ratelend/klepperend geluid. Na enige tijd vlakt het geluid weer af.

De garage bleek bij de beurt olie in de auto te hebben gedaan die niet in het boekje staat, maar heeft deze vervolgens (wegens dat geluid) weer vervangen. Echter, het geluid blijft.
De garage geeft aan niet te weten wat het is,  maar vindt het niet alarmerend.
Wat mij betreft moet er toch een oorzaak zijn. Ik heb er geen goed gevoel bij. Los daarvan is het ook gewoon storend.
Wat zouden mogelijke oorzaken kunnen zijn?

Merk: Citroën
Type: C4
Bouwjaar: 2013
Brandstof: Benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Na een kleine beurt en een nieuwe multiriem hoort u een ratelend bijgeluid dat na enige tijd wat afvlakt. Na onderzoek meldt u garage dat het niet alarmerend is zónder de oorzaak te kunnen noemen.

Het geluid op afstand beoordelen is uiteraard een onmogelijke opgave maar wanneer de garage het niet alarmerend acht zou men toch op z'n minst een indicatie moeten hebben van de oorzaak. Als ik moet gissen dan denk ik richting klepstoters of misschien een spanrol van de multiriem maar meerdere oorzaken zijn mogelijk. Dus ben ik van mening dat gezien de recent uitgevoerde onderhoudsbeurt met nieuwe multiriem, u min of meer moet terug kunnen vallen op een half jaar garantie bij door een Bovag garage uitgevoerde werkzaamheden. Dan is het aan de garage om aan te tonen dat dit niets met de gedane werkzaamheden te maken heeft.

In theorie kan dat natuurlijk ook maar ik wil daarmee tóch de noodzaak benadrukken dat de toedracht achterhalen meer dan wenselijk is. Uiteraard om te voorkomen dat er gevolgschade ontstaat wanneer je dit als té onschuldig inschat. En dan is er misschien inmiddels zoveel tijd overheen gegaan, dat het een onmogelijke opgave gaat worden met terugwerkende kracht daar de garage nog voor verantwoordelijk te stellen.

Zie eventueel aanvullen ons Stappenplan klachten na reparatie en onderhoud