Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ESP lampje van Kia Venga brandt

Vraag gesteld door A. van Beek op 14 september 2021

Mijn Kia Vanga blijft het lampje af en toe branden, wat moet ik doen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Een heel kort brandend geel ESP lampje geeft aan dat het ESP (elektronisch stabiliteits programma) op dat moment aan het werk is om koerscorrecties uit te voeren. Als het lampje langer blijft branden, dus ook als er geen sprake is van een kritieke situatie, dan is dat een signaal van een storing in het ESP. De oorzaak kan in één van de sensoren liggen. 

De computer geeft met het lampje aan dat er te weinig informatie binnenkomt om het ESP te kunnen activeren. Het systeem heeft onder andere informatie nodig zoals de stuuruitslag, g-kracht, gaspedaalstand, remsignaal en de omwentelingen van de wielen. Wat u kunt doen is de auto laten uitlezen bij een Kia-dealer of specialist. Hopelijk geeft dat een snelle diagnose en bijbehorende oplossing. Ook bij andere elektronische storingen kan het ESP-lampje als eerste gaan branden als voorbode. Mogelijk zijn er storingscodes opgeslagen in de computer.

Uitlezen is het eerste wat u kan doen en hopelijk is het snel gevonden en snel opgelost. Een niet-werkend ESP maakt een auto niet meteen onveilig maar het laatste vangnet in kritieke situaties zal er niet meer zijn. Veiliger is een werkend ESP wat wordt genoemd als het belangrijkste veiligheidssysteem sinds de uitvinding van de autogordel.