Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

DSG automaat; aankoop verstandig?

Vraag gesteld door op 5 september 2021

Ik overweeg aankoop van een Skoda Octavia station uit 2018 met een 1.4 TSI motor 150 pk en Dsg 7 versnelling automaat. Ik wil 20000km per jaar rijden en bezitsduur 4 jaar . Ik heb veel gehoord over schillende problemen al jaren met de DSG automaat uit bed concern. Is dit een verstandige keuze? Waar moet ik dan op letten bij de aanschaf/
Proefrit?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw vraag gaat over de DSG automaat en wat er voor tips zijn bij aankoop.

De DSG is een automatische versnellingsbak met dubbele koppeling. Deze versnellingsbak heeft sinds zijn introductie in 2003 een aantal ontwikkelingen doorgemaakt, en heeft nogal wat problemen gekend.

In 2010 zijn er verschillende aanpassingen aan de bak gedaan. Onder andere is de voorspanning van de lagers veranderd. Ook is het frictiemateriaal van de koppelingen veranderd. De problemen waren hiermee niet opgelost.

Eind 2013 is er een terugroepactie geweest en is er een ander soort olie in de versnellingsbak gegaan. Bij oudere exemplaren bestaat de mogelijkheid dat er extra slijtage is ontstaan door de verkeerde olie, deze auto's hebben immers jaren met verkeerde olie in de versnellingsbak gereden. Deze kinderziektes zijn inmiddels opgelost. Er bereiken ons wel eens klachten, maar op het totale aantal rondrijdende auto's met DSG kunnen we stellen dat de betrouwbaarheid is verbeterd.

Wanneer u een auto op het oog heeft is het natuurlijk heel erg belangrijk om te kijken of al het onderhoud is uitgevoerd zoals is voorgeschreven. Tijdens de proefrit kunt u zelf voelen of de bak zonder schokken overschakelt en of u ook handmatig goed kunt op- en terugschakelen. Indien u vaak op pad gaat inclusief zware belading of een caravan is het aanpassen van de software misschien een goed idee. Hier zijn verschillende leveranciers voor maar TVS Engineering is een grote specialist die ook op de hoogte is van verschillende soorten reparaties.