Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Brommende geluiden bij de Berlingo

Vraag gesteld door op 21 september 2021

Sinds een aantal maanden treedt er steeds vaker een brommend geluid op tijdens het rijden met mijn Berlingo. Het geluid komt niet onder de motorkap vandaan, maar van ergens achter/onder/boven mij. Het is een in sterkte variërend geluid. Ik zie niet een heel groot verband tussen de gereden snelheid en de sterkte van het geluid. Soms dan is het zo hard, dat ik de eerste keer dacht dat er een vliegtuig of helicopter laag over de weg vloog. De eerste keer dat ik de auto naar de garage bracht, kon de monteur niets vinden, noch iets horen als hij ermee reed.

In de weken hierna ontdekte ik dat het niets uitmaakt in welke versnelling ik rijd en of ik de koppeling indruk tijdens het optreden van het brommende geluid.
Iets dat wel mogelijk een rol lijkt te spelen, is van welke kant de wind komt: na een bocht in de weg treedt het geluid vaker op en het geluid is er op de heenweg wel en op de terugweg niet, of andersom. Zou er iets aan de onderkant van de auto loszitten dat mee resoneert?
Vandaag is de auto weer naar de garage geweest. De monteur heeft de auto nagekeken op mogelijk loszittende onderdelen, maar daar geen melding van gemaakt. Tijdens het rijden heeft hij kort iets (ik weet niet precies wat dat was) gehoord en nu was zijn oordeel dat het geluid vanuit de versnellingsbak voortkwam, die vervangen zou moeten worden.
Doordat ik inmiddels iemand anders heb gesproken die ook wel enige kijk op de werking van auto's heeft en omdat ik in deze rubriek de vragen heb gelezen die over versnellingsbakken in combinatie met geluiden gaan, ben ik gaan twijfelen aan het oordeel van de monteur: de meeste mensen schrijven immers over 'piepende' en 'krakende' geluiden als het gaat om een versleten versnellingsbak. En dat heb ik bij deze auto nog nooit gehoord.
Wat denkt u, kan ik op het oordeel van de monteur afgaan, of is het toch nog mogelijk dat er naar een andere oorzaak gezocht kan worden?

Merk: Citroën
Type: Berlingo multispace 1.8I
Bouwjaar: 1999
Brandstof: benzine
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af wat de oorzaak kan zijn van de geluiden die u hoort bij het rijden in de Berlingo.

Op afstand een geluid beoordelen is heel erg moeilijk. Zelfs voor een monteur kan het knap lastig zijn om het geluid vast te stellen.

Eigenlijk is het eerste wat ik kan bedenken de dakantenne. Kunt u eens horen of het geluid weg gaat wanneer u deze onder een andere hoek zet? Het gebeurt regelmatig dat deze gaat trillen door de rijwind en zo bijgeluiden veroorzaakt. Een defect aan een lager in de versnellingsbak of een wiellager kan zeker een brommende geluid te weeg brengen, echter dit geluid zal er altijd bij eenzelfde snelheid of belasting zijn. Dit is dan ook meestal goed op te wekken.
De klachtomschrijving doet me eerder denken aan een onderdeel dat los zit of gaat trillen bij een bepaalde rijwind. Om onnodige kosten te vermijden is het zeker aan te bevelen om nog eens een andere monteur te vragen om een diagnose te stellen.