Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Brandstofverbruik diesel mét caravan

Vraag gesteld door op 19 september 2021

Ik ben op dit moment op vakantie in Oostenrijk.
Mijn diesel mag 1800 kg trekken. De caravan is ongeveer 1650 kg. Het normaal verbruik is 1 op 19. Met de caravan ligt het verbruik op 1 op 9, met een gemiddelde snelheid van ongeveer 93  km per uur. Ik vind dit een behoorlijk gebruik van diesel. Is dit normaal?

Merk: Ford
Type: focus
Bouwjaar: 2016
Brandstof: diesel
Motorvermogen: 110 kw  150 PK ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Ford Focus draait zonder caravan ongeveer 1:19 en met de aangekoppelde caravan komt het verbruik op ongeveer 1:9. U vindt dat verbruik voor een diesel nogal fors.

Een meerverbruik van ruwweg 30-60 procent is eigenlijk een geaccepteerd noodzakelijk kwaad wanneer je met een aangekoppelde caravan op pad gaat. Het type auto maar ook het model caravan en uiteraard de massa zijn bepalende factoren, net als rijstijl en rijomstandigheden. Maar dit meerverbruik is alleszins acceptabel en rijdt u zónder caravan ook best behoorlijk zuinig. Maar ondanks de maximaal toelaatbare aanhangwagenmassa van 1800 kg is de in werkelijkheid 1650 kg wegende caravan voor een middenklasser toch ook écht wel een pittig gewicht dat uw Focus moet meesjouwen. In die zin maakt de combinatie aanhangwagenmassa én een caravan als toch wel nadrukkelijke windvanger dit dieselverbruik naar mijn mening ook wel verklaarbaar. Uw auto is zeker zeer zuinig maar moet met de betreffende caravan toch wel flink aan de bak. Dan ploft het rendement behoorlijk in maar toch nog altijd redelijk binnen de norm.