Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

BMW 520i Sedan 08/2016 - koelvloeistofpomp vervangen

Vraag gesteld door op 31 augustus 2021

Bij kilometerstand 78.213, ben ik erg geschrokken toen ik plotseling de informatie van VERBRANDINGSGEVAAR kreeg. Over de vluchtstrook met 40 km per uur rustig gereden kon ik de auto, met zweet onder de oksels, nog net parkeren.

Ik heb de motor daar gelijk afgezet om af te koelen, BMW gebeld, een uurtje gewacht en met goedkeuring van BMW dealer de auto daar kalm naar de garage gereden.
Koelvloeistofpomp + thermostaat moest vervangen worden. Alle kosten zelf moeten betalen, valt niet onder coulance regeling werd er gezegd. Hoe lang gaat een waterpomp mee?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt hoe lang een waterpomp meegaat.

In veel gevallen weet een waterpomp het gedurende een autoleven vol te houden maar dat is zeker niet gegarandeerd. In alle redelijkheid denk ik aan een te verwachten levensduur van minimaal 8 jaar en 120.000 km. Wanneer er geen sprake is van een externe oorzaak en dit na 5 jaar en 78.000 km een spontaan defect is, zou u dit gerust als buitensporig snel mogen beschouwen en vind ik coulance wel op zijn plaats. Op basis van een redelijk te verwachten levensduur zou 1/3 deel voor elke partij redelijk zijn. Dat houdt dus in, een gelijkwaardig deel voor dealer, importeur en u als klant. Hopelijk komt u er samen uit. Anders kan de gang naar de Geschillencommissie nog een mogelijke stap zijn.