Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Betrouwbaarheid BMW 3 cilinders auto’s

Vraag gesteld door J. Reimink op 1 september 2021

Problemen met de 218 touring 3 cilinder motoren met betrouwbaarheid.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat de levensverwachting is van de 3-cilinder motoren in de BMW 2 serie.

Moderne technieken om verbrandingsmotoren efficiënter, en dus zuiniger, te maken zorgen voor complexe techniek.

Eigenlijk verschilt de 3-cilinder hierin niet van zijn 4-cilinders uit dezelfde familie. Het draaiende gedeelte van de motor laat het zelden afweten. Het zijn voornamelijk de delen er omheen die gevoelig zijn voor slijtage en dus voor goed onderhoud. Hiermee doel ik op onderdelen van het hoge druk brandstof systeem, turbo’s en bijvoorbeeld verstelling van de nokkenassen. Allemaal onderdelen die op de lange termijn defecten kunnen gaan vertonen. Dan heb ik het over kilometerstanden vanaf zo’n 150.000 km heel erg afhankelijk van onderhoud en gebruik.

U kunt zich wel voorstellen dat een auto die voornamelijk voor lange ritten op de snelweg gebruikt is een heel ander slijtagepatroon vertoont als een auto die gebruikt is om dagelijks mensen op te pikken en weg te brengen. Een kilometerstand zegt dus ook niet alles. Wat betreft zwakke punten van deze motoren kan het zijn dat de krukaspoelie defect raakt waardoor er geen aandrijving meer is aan dynamo en waterpomp en bij de PHEV weigert het elektronische ontgrendelen van het tankklepje wel eens.

Op onze site hebben we een Occasiontest BMW 2-ACTIVE TOURER 218I met hierin ‘dit vindt de wegenwacht’, waar u kunt lezen wat de wegenwacht van deze auto's vindt.