Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Beschermen autosleutel tegen diefstal

Vraag gesteld door op 23 september 2021

Hoe beveilig ik mijn moderne autosleutel? 's Nachts in een koekblik leggen lees ik, maar wat als ik overdag een terrasje zit? Of op bezoek ben en mijn sleutel gewoon in mijn zak heb? De sleutel zend signalen uit die opgevangen kunnen worden.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bewaart uw keyless entry autosleutel thuis in een metalen blikje om autodieven niet de gelegenheid te geven het uitzendsignaal te versterken en zo zonder braakschade toegang te hebben tot uw auto. U vraagt zich af of er voor het blikje nog een alternatief is wanneer u bijvoorbeeld buiten op een terras zit.

De eenvoudigste manier om te voorkomen dat je auto op deze manier wordt gestolen, is ervoor te zorgen dat de autosleutel niet al te scheutig met zijn straling is. Dit kan door je sleutels onderweg op te bergen in een zogenaamde beschermende RFID-sleutelhoes of tasje te bewaren. RFID staat voor Radio Frequency IDentity en duidt op het unieke signaal dat de sleutel uitzendt. De speciale hoes houdt de straling tegen. En daarmee de autodief, die met zijn dure apparatuur het nakijken krijgt.

Heb je zo’n RFID-hoes (nog) niet, bewaar je sleutel in elk geval thuis dan in je beste ‘koekblik’ zoals u thuis al doet. Een blikken (metalen) doos houdt de straling tegen, mits je deze goed afsluit om ‘lekken’ te voorkomen. Of het werkt, kun je testen door met de ‘ingeblikte’ sleutel naar je auto te lopen en te checken of het portier opent. Lukt dit, dan is het blik niet goed afgesloten, of het materiaal is niet goed genoeg. Maar voor bescherming buiten zoals op een terras volstaat een RFID-hoesje dus prima.