Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto houdt soms in

Vraag gesteld door op 7 september 2021

Mijn auto, een mitsubishi outlander 2.4 een automaat houd sinds enige dagen in, net of ik mijn gas los laat, vaak bij 100 km per uur, maar sinds vandaag ook met 120 km. Ik tank op advies VPower of 98 en heb er een fles Wynn's benzine plus injectie bij gedaan, op advies van de man waar ik meestal tank. Nou moet ik erbij zeggen dat ik enorm veel kilometers maak 2000 tot 3000 km per week, voor mijn werk. Maar nooit ergens last van gehad, auto word heel goed onderhouden, grote beurt op zijn tijd, elke 15.000 km olie en  filter vervangen. Maar dit baart me zorgen, mijn auto is heel erg belangrijk voor mijn werk dus voor mij, wat kan ik hier aan doen, naar de garage gaan of zelf oplossen?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw auto houdt in en u vraagt zich af wat u het beste kunt doen.

Het achterhalen van de oorzaak is op afstand eigenlijk niet mogelijk maar ik kan wel een aantal aanwijzingen geven. Wij adviseren nooit om reinigers/additieven aan motorolie toe te voegen zonder overleg met de garage. Zeker wanneer u veel kilometers maakt zal het inhouden niet veroorzaakt worden door vervuiling van het injectiesysteem wat verholpen kan worden door een toevoeging.

Diagnose

Bij een auto met automatische transmissie is het vaak heel lastig om een diagnose te stellen. Heeft de verbrandingsmotor nu vermogensverlies en reageert de versnellingsbak hier op of zit er een probleem in de bak zelf?

Ik zou u aanraden om uw garage te bezoeken zodat de auto uitgelezen kan worden. Wellicht is er een foutcode opgeslagen die helpt bij het stellen van een diagnose. Is er geen fout opgeslagen dan moet de garage de gemeten waardes naast de te verwachten waardes leggen. Het inhouden kan ontzettend veel oorzaken hebben zoals een foute waarde gemeten in het inlaatspruitstuk tot een bobine die zorgt voor een incidentele vonkoverslag. Alleen door metingen op en aan de auto te doen kan achterhaald worden wat de oorzaak (en de oplossing) is.