Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

APK verloopt tijdens vakantie Portugal

Vraag gesteld door op 14 september 2021

Mijn vraag: ik ben momenteel op vakantie in Portugal. Ik wilde mijn apk in augustus maar door omstandigheden van de garage hadden ze geen tijd deze te doen voor vertrek. Mijn apk loopt af op 4 december maar ik zou eigenlijk langer in Portugal willen blijven. Ben ik dan nog verzekerd? De garage deed hier namelijk heel makkelijk over dat dit wel kon...

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U bent op dit moment op vakantie in Portugal. De APK van de auto verloopt in december maar u zou er langer willen blijven. U vraagt of een verlopen APK gevolgen heeft voor de verzekering van de auto.

De auto blijft wel verzekerd tenzij bij een aanrijding blijkt dat er een oorzakelijk verband is met de technische staat van het voertuig en als een tijdige APK dit had kunnen voorkomen. Hoewel de schade aan derden is gedekt, is het mogelijk dat u uw eigen schade niet vergoed krijgt als de schade een gevolg van een gebrek dat bij de APK-keuring ontdekt zou zijn.

Bovendien kunt u een boete krijgen. Formeel mag je na het verstrijken van de verval datum alleen nog de kortste weg naar het keuringsstation rijden, zowel binnen als buiten onze landsgrenzen. Als de auto niet wordt gekeurd zal er twee maanden na het verstrijken van de vervaldatum een boete opgelegd worden.

Het is mogelijk om een APK-keuring in Spanje uit te laten voeren. De dichtsbijzijnde locatie vanuit Portugal is Sevilla.