Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

APK vereisten voor de achterklep

Vraag gesteld door op 31 augustus 2021

De achterklep van mijn auto sluit en gaat open (en vergrendelt via de centrale vergrendeling). Echter is de drukknop er ooit uitgevallen en moet het mechanisme met het puntje van de autosleutel ingedrukt worden om hem open te krijgen van buitenaf. De auto is hierop afgekeurd. Volgens de RDW zijn de apk richtlijnen voor de achterklep alleen dat deze open en dicht moet kunnen. Is de auto onterecht afgekeurd?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw auto is afgekeurd voor de APK omdat de afstandsbediening een knopje mist. In de APK-regelgeving vind ik wel terug: "De deuren van personenauto’s moeten goed sluiten. De deuren die direct toegang geven tot de personenruimte, moeten op normale wijze vanaf de binnenzijde en vanaf de buitenzijde kunnen worden geopend." Blijkbaar vindt de keurmeester het indrukken van de schakelaar in de afstandsbediening met het puntje van de sleutel geen normale wijze, maar deze regel heeft alleen betrekking op de deuren die direct toegang geven tot de personenruimte. Over het kofferdeksel/achterklep staat er alleen dat deze een goede sluiting moet waarborgen. De scharnieren mogen niet ernstig door roest zijn aangetast. 

Ik kan op basis van de regelgeving en uw verhaal niet concluderen dat de auto terecht is afgekeurd. Als de auto nog bij de garage staat kunt u bezwaar maken tegen de uitslag van de keuring. Als de auto het terrein van de garage al heeft verlaten is dat alleen mogelijk als de auto opnieuw wordt gekeurd. Wordt de auto opnieuw afgekeurd, dan kunt u bezwaar maken tegen de uitslag van de keuring. Een RDW controleur zal de auto dan opnieuw keuren. 

Een nieuwe sleutelbehuizing is sowieso wel een handig idee, maar dat staat los van het principe dat een auto wel terecht goed- of afgekeurd wordt. De RDW heeft de controle daarop goed ingericht en daar kunt u als consument gewoon gebruik van maken.