Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanschaf kampeerauto met dieselmotor

Vraag gesteld door C. Nannings op 19 september 2021

Is het handig om nog een tweedehands camper met diesel motor te kopen van bv
1992?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

U wilt weten of het nog zin heeft om een camper uit 1992 met dieselmotor te kopen.

Een oudere auto zal een lagere Euronorm hebben omdat auto's destijds aan veel minder strenge milieueisen hoefden te voldoen. Deze auto's voldoen niet aan de voorwaarden om bijvoorbeeld veel Duitse steden, maar ook bijvoorbeeld Rotterdam of Utrecht in te kunnen.
De snelwegen en rondwegen zijn meestal wel toegankelijk, maar u kunt dus op steeds minder plaatsen komen. Soms is dat niet zo erg, want met openbaar vervoer of de fiets kom je er meestal ook wel als de camper ergens buiten de stad blijft staan op bv een camping. Natuurgebieden kunnen overigens ook beperkingen hebben of krijgen en daar ligt een camping soms ook in.

Op zich is het dus handig om een veel nieuwere camper aan te schaffen maar dat moet het budget wel toelaten. Omdat de Euronorm zo'n grote rol speelt zullen campers die aan een hogere norm voldoen meer waard zijn en zelf als ze twintig jaar oud zijn gaat het dan nog om veel geld. Anderzijds kan de aanschafprijs van een oudere camper hierdoor wel aantrekkelijker worden. Even los van wat het met het milieu doet hoeft het dus geen slecht idee te zijn om zo'n oude diesel aan te schaffen, maar hoe meer beperkingen er komen, des te sneller zal de waarde dalen.

Voor de opbouw doet leeftijd niet zo heel veel ter zake. De manier van stalling en onderhoud zijn hier belangrijker en dat kan flink verschillen.

Op onze website vindt u nog meer informatie over de aanschaf van een camper.