Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zingend/jankend geluid

Vraag gesteld door J. Diaz op 11 augustus 2021

Sinds kort hoor ik een jankend/zingend geluid als mijn auto stationair draait. Bij het verhogen van het toerental versneld dit geluid. Als ik de airco aanzet verdwijnt het geluid. Als ik de airco uitzet komt het geluid weer terug. Wat zou dit kunnen zijn? Aircopomp? Of een slappe multiriem? Overigens is het geluid niet goed te horen onder de motorkap. Alleen in de auto met ramen dicht is het te horen. Ik heb een opname gemaakt welke te beluisteren is via de link. Alvast bedankt voor de reacties!

https://drive.google.com/file/d/1U52SHfNLPS7MSte_p_FQMkAyO3jfYhzH/view?usp=sharing

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af waar het schurende geluid vandaan kan komen.

Uw klachtomschrijving maar ook het geluid doen mij vermoeden dat er een defect zit in de magnetische vrijloop van de aircopomp. Bij sommige pompen zijn hier delen van te vervangen, soms is het noodzakelijk om de complete pomp te laten vervangen. De airco moet in dit laatste geval ook weer gevacumeerd en gevuld worden.

U kunt het beste een bedrijf benaderen wat gespecialiseerd is reparatie en onderhoud van auto airconditioning, hier kan gekeken worden of reparatie van de pomp mogelijk is. Autoklimaat is bijvoorbeeld een bedrijf waar u terecht zou kunnen.