Naar artikel

Uitstekende delen aanhanger

Vraag gesteld door J. van Dijk op 18 augustus 2021

Ik wil graag een garage deur vervoeren op de aanhanger, de aanhanger is 180cm breed inclusief de wielkasten. De deur in kwestie is 220cm breed. Dit zou dan links en rechts 20cm buiten de aanhanger komen. De lengte is 236cm en de aanhanger is 240cm dat geeft geen problemen. Is het legaal om dit zo te vervoeren als de uitstekende delen (overdag) gemarkeerd zijn?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft het formaat van een garagedeur die u op een aanhanger wenst te vervoeren. U vraagt of het uitsteken aan de zijkant is toegestaan.

Breedte

Voor aanhangwagens (en vrachtauto's) geldt dat de breedte van het voertuig incl. de lading niet breder mag zijn dan voor het vervoer noodzakelijk is, met een maximum van 3,00 meter. Men moet de lading markeren indien deze meer dan 10 cm buiten elke zijkant van het voertuig uitsteekt. In uw geval is de aan de zijkant uitstekende lading toegestaan mits gemarkeerd en uiteraard deugdelijk vastgesjord.

Lading markeren

De markering moet bestaan uit een vierkant bord, voorzien van parallel lopende diagonale strepen die afwisselend wit en fluorescerend of retroreflecterend rood zijn, en een breedte hebben van niet minder dan 7 cm en niet meer dan 10 cm. Uitstekende lading in de breedte mag ook aangegeven worden met een rechthoekig bord. Bij vervoer ’s nachts voert men ten minste één wit licht voor en een rood licht achter.