Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Thuiskomer geschikt met caravan achter de auto

Vraag gesteld door M. van Hooff op 6 augustus 2021

Ik ga op vakantie met auto en caravan. Onderweg krijg ik met de auto een lekke band en in de auto ligt alleen een thuiskomer met Max 80 km. Mag dat? Rijden met auto voorzien van thuiskomer met aangekoppelde caravan? Zo niet, is er dan een alternatief ?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af of u in combinatie met een caravan gebruik kunt maken van een thuiskomer.

In Nederland is het niet verboden om met een gemonteerde thuiskomer en aangekoppelde caravan te rijden, maar het is allesbehalve ideaal. Door de kleinere diameter en breedte van de band moet u rekening houden met verminderde prestaties, lees grip. Dat maakt een thuiskomer alleen geschikt waarvoor het noodwiel is ontworpen: een korte afstand kunnen overbruggen naar een plek waar de lekke band kan worden gerepareerd of vervangen. En dat dan inderdaad met een maximumsnelheid van 80km/u.

Rijden met caravan met een thuiskomer op de achteras van de auto moeten we afraden, omdat de stabiliteit van de combinatie anders in het geding komt. Gaat een achterband lek, adviseren wij een voorwiel naar achteren te plaatsen en het noodwiel op de vooras, ook bij een voorwiel aangedreven auto.

Wilt u veel langere afstanden kunnen overbruggen na een lekke band en de reis gewoon voortzetten, dan is een volwaardig reservewiel eigenlijk de enige veilige oplossing.